Beginpagina Geschiedenis Locatie Onderzoek Artikelen Contact

Onderzoek naar ontbrekende gegevens


De periode van de werkverruimingsarbeiders
Het is moeilijk om namen boven tafel te krijgen van Scheveningers die in werkkamp Twilhaar hebben gewerkt. We denken, dat hun verblijf in 1941 in het Nijverdalse werkkamp minder indruk heeft gemaakt dan wat hen later nog allemaal boven het hoofd hing (1943 de evacuatie). We vermoeden dat een cyclus van twee tot drie weken werken op de hei en dan weer een weekend naar huis daarnaast niet veel afweek van het patroon van een aantal weken van huis door de zee op te varen en dan weer thuis te zijn. Het zou ook kunnen dat na zoveel jaren nazaten niet zo veel zin hebben over hun vaders verblijf in een werkverruimingskamp te vertellen omdat ze denken dat het werken voor de Duitsers was. Dit misverstand zouden we dan hier uit de weg willen ruimen: de Scheveninger vissers werkten in 1941 voor Staatsbosbeheer om een inkomen voor hun gezin te verdienen.

We kenden vanuit de Nijverdalse waarneming de naam van een zekere Van der Toorn uit Scheveningen. We hebben geprobeerd uit de Scheveninger gemeenschap meer namen te verkrijgen en na herhaaldelijke oproepen konden we uiteindelijk twee namen toevoegen van mannen die in de werkverruiming hebben gewerkt: Cornelis Vrolijk en Engel Plugge. Navraag leerde dat zij echter niet in Twilhaar werkzaam waren maar in Kloosterhaar.

Wel zijn opnieuw door een oplettende Nijverdaller op twee ansichtkaarten de namen van twee werkverruimingsarbeiders uit Den Haag bekend geworden: H.v.d.Heide (gehuwd met Bodart), Van Leeuwenhoekstraat 20 te 's Gravenhage en een zekere Dirk Munnik die een ansicht stuurde naar Mej. Munnik, Van Ravensteinstraat in Den Haag.

Wie aanvullende informatie heeft over werkverruimingsarbeiders uit Scheveningen en Den Haag die in Twilhaar zaten verzoeken we contact op te nemen.


De periode van de joodse arbeiders
Van de kleine honderd joodse mannen die in werkkamp Twilhaar werden gegijzeld hebben we er 40 weten te traceren. Zie hier die namenlijst.

We hebben een lijst gemaakt waarop namen voorkomen van mannen die vermoedelijk in werkkamp Twilhaar hebben gezeten. Zie hier die namenlijst.

Bijna 20 Groningers zijn inmiddels via een foto herkend. Veel namen kunnen wij nog niet koppelen aan een gezicht op een foto.

Foto1
Herkend: Meijer Behr, Max van Berg, Jozef Broekema, Joel van Coevorden. Onbekend: 13 mensen. Bekijk foto

Foto2
Herkend: Benjamin en Joel van Delft. Onbekend: 6 mensen. Bekijk foto

Foto3
Herkend:Dhr. Meijer, medewerker SBB. Onbekend: 9 mensen. Bekijk foto

Foto4
Herkend: Izaak van Berg, Max van Berg, Henderika de Boer, Jan Geert Smit, Jacob Bollegraaf, Meijer Behr. Onbekend: 13 mensen. Bekijk foto

Foto5
Herkend: Nathan Berkelo, Philip Berkelo, Michiel Berkelo. Onbekend: 3 mensen. Bekijk foto

Foto6
Herkend: Issie Bollegraaf, Roepie Bollegraaf, Jacob Bollegraaf, Meijer Behr. Onbekend: 13 mensen. Bekijk foto

Foto7
Herkend: Simon Bollegraaf, Maurits Bollegraaf. Onbekend: 4 mensen. Bekijk foto


De periode van de gezinnen die werden opgevangen
We kennen enige namen van gezinnen die verbleven in Twilhaar: familie Van Eik, Den Haag/Scheveningen, mevrouw Corsius en twee kinderen, Den Haag/Scheveningen, mevrouw Joosten en haar zoon uit Den Haag, mevrouw Groenewegen en haar dochter uit Den Haag/Scheveningen, familie Den Dulk, Den Haag, de heer en mevrouw Mes(s)lier uit Den Haag, echtpaar Mulder Den Haag/Scheveningen, mevrouw Brens met vier kinderen uit ??, mevrouw Hayes met twee kinderen, Den Haag, mevrouw Ketting met dochter en zoon uit Scheveningen, mevrouw Dirkje Vlieland-Haasnoot (Ma Dirkje) en kinderen uit Katwijk of Scheveningen, mevrouw De Vriesen drie dochters uit Castricum, mevrouw Annie Schouten-Steggerda uit Roelofarendsveen en familie Musch.

Wie aanvullende informatie heeft over gezinnen die in Twilhaar zaten verzoeken we contact op te nemen.