werkkamp twilhaar
Inleiding Geschiedenis Onderzoek Locatie Contact

Onderzoek naar ontbrekende gegevens

De periode van de werkverruimingsarbeiders

Het is moeilijk om namen boven tafel te krijgen van Scheveningers die in werkkamp Twilhaar hebben gewerkt. We denken, dat hun verblijf in 1941 in het Nijverdalse werkkamp minder indruk heeft gemaakt dan wat hen later nog allemaal boven het hoofd hing (1943 de evacuatie). We vermoeden dat een cyclus van twee tot rie weken werken op de hei en dan weer een weekend naar huis daarnaast niet veel afweek van het patroon van een aantal weken van huis door de zee op te varen en dan weer thuis te zijn. Het zou ook kunnen dat na zoveel jaren nazaten niet zo veel zin hebben over hun vaders verblijf in een werkverruimingskamp te vertellen omdat ze denken dat het werken voor de Duitsers was. Dit misverstand zouden we dan hier uit de weg willen ruimen: de Scheveninger vissers werkten in 1941 voor Staatsbosbeheer om een inkomen voor hun gezin te verdienen.

We kenden vanuit de Nijverdalse waarneming de naam van een zekere Van der Toorn uit Scheveningen. We hebben geprobeerd uit de Scheveninger gemeenschap meer namen te verkrijgen en na herhaaldelijke oproepen konden we uiteindelijk twee namen toevoegen van mannen die in de werkverruiming hebben gewerkt: Cornelis Vrolijk en Engel Plugge. Navraag leerde dat zij echter niet in Twilhaar werkzaam waren maar in Kloosterhaar.

Wel zijn door een oplettende Nijverdaller ansichtkaarten de namen van werkverruimingsarbeiders uit Den Haag bekend geworden: H.v.d.Heide (gehuwd met Bodart), Van Leeuwenhoekstraat 20 te 's Gravenhage en een zekere Dirk Munnik die een ansicht stuurde naar Mej. Munnik, Van Ravensteinstraat in Den Haag. Iemand uit Haarle stuurde ons een scan van een ansicht, uit Twilhaar verstuurd door F. Gouzij aan familie in de Wandeloordstraat in Rotterdam Crooswijk.

Wie aanvullende informatie heeft over werkverruimingsarbeiders uit Scheveningen en Den Haag die in Twilhaar zaten verzoeken we contact op te nemen.De periode van de joodse arbeiders
1. Jozef Broekema, medew. rabinaat Groningen
2. Manfred Benima, koopman in etalage- en reclameartikelen Groningen
3. Jules van Coevorden, scholier Groningen
4. Hartog van Coevorden, Groningen
5. Meijer Behr, musicus Groningen
6. Joel van Coevorden, kelner Groningen
7. Dhr. Meijer, medewerker Staatsbosbeheer Marienheem
8. Max van Berg, kunstenaar, Groningen
9. Dhr. Brinkman, medewerker Staatsbosbeheer Nijverdal

Van de eerste bekende groepsfoto zijn, naast de twee medewerkers van SBB, zeven mannen uit Groningen herkend. We zoeken nog tien onbekend personen op deze foto.Namen van joodse mannen in werkkamp Twilhaar

Van de volgende mannen hebben we via nabestaanden of kennissen bevestigd gekregen dat ze in 1942 in Twilhaar zaten. Behalve de eerste twee, respectievelijk afkomstig uit Amsterdam en Tilburg, waren het allen Groningers:

1. Barend Zomerplaag
2. Joseph Gompers
3. Jozef Behr
4. Meier Behr
5. Izak Bollegraaf
6. Mozes (Piet) Bohemen
7. Maurits van Adelsbergen
8. Bernard Aptroot
9. Benjamin van Delft
10. Joel van Delft
11. Izaak van Berg
12. Max van Berg
13. Coen Berkelo
14. Hugo Benima
15. Manfred Benima
16. Nathan Berkelo
17. Philip Berkelo
18. Michael Berkelo
19. Joel van Coevorden
20. Jozef Broekema
21. Maurits Bollegraaf
22. Simon Bollegraaf
23. Levie Bollegraaf
24. Issie Bollegraaf
25. Ruben Bollegraaf
26. C. Berkelo
27. H. de Vos van Coevorden
28. E. Berkelo
29. Ph. Broekema
30. H. ten Brink
31. Siegbert Braun
32. Isaak Blok
33. Mozes Blok
34. Israel Blok
35. Samuel Blok
36. Abraham Blok
37. Frederik Velleman
38. Issie Berkelo
39. Jules van Coevorden
40. Jacob van CoevordenGezinnen die in Evacuatiekamp Twilhaar werden opgevangen

We kennen enige namen van gezinnen die verbleven in Twilhaar: familie Van Eik, Den Haag/Scheveningen, mevrouw Corsius en twee kinderen, Den Haag/Scheveningen, mevrouw Joosten en haar zoon uit Den Haag, mevrouw Groenewegen en haar dochter uit Den Haag/Scheveningen, familie Den Dulk, Den Haag, de heer en mevrouw Mes(s)lier uit Den Haag, echtpaar Mulder Den Haag/Scheveningen, mevrouw Brens met vier kinderen uit ??, mevrouw Hayes met twee kinderen, Den Haag, mevrouw Ketting met dochter en zoon uit Scheveningen, mevrouw Dirkje Vlieland-Haasnoot (Ma Dirkje) en kinderen uit Katwijk of Scheveningen, mevrouw De Vriesen drie dochters uit Castricum, mevrouw Annie Schouten-Steggerda uit Roelofarendsveen en familie Musch.
Verder zijn waarschijnlijk Susanna Korte en partner G.J. Groenendijk en zoon in 1947 in Evacuatiekamp Twilhaar terechtgekomen. Susanna is in het Sanatorium van Hellendoorn opgenomen en haar partner en zoon zijn vermoedelijk in 1948 naar Hardenberg vertrokken.
Wie aanvullende informatie heeft over gezinnen die in Twilhaar zaten verzoeken we contact op te nemen.

terug